
TRAFİK SİGORTASI
Zorunlu araç sigortası kaza akabinde üçüncü şahıslara veya diğer araçlara verebileceğiniz zararları limitleri dahilinde teminat altına alır. Trafik Sigortası motorlu aracın işletilmesi sırasında, bir kimsenin ölümü veya yaralanması ya da bir şeyin zarara uğramasına neden olmaktan dolayı, işletene düşen hukuki sorumluluğu, zorunlu sigorta limitlerine kadar temin eder.
Yurtdışında ve Yeşil Kartınızda belirtilen üye ülkelerde üçüncü şahısların yaralanmasına, ölümüne veya maddi zarara sebebiyet verebileceğiniz durumlarda ilgili ülkelerin trafik kanununa göre belirlenmiş sorumluluk, Yeşilkart Sigortası ile belirtilmiş zorunlu limitler ölçüsünde kendinizi güvence altına alırsınız.
Zorunlu tutulan sigortalar kapsamında bulunan “Zorunlu Karayolu Taşımacılık Mali Sorumluluk Sigortası” taşımacılık yaptığınız motorlu araçta seyahat eden yolcuların bir kaza sonucu bedeni zarara uğraması halinde kanunen işletene düşen hukuki sorumluluğu güvence altına alır. Sigorta sözleşmesi kapsamında bulunan yolcuların, sürücülerin ve yardımcıların, şehirlerarası veya uluslararası yolculuklarında hizmetin başından sonuna kadar karşılaşabilecekleri her türlü kazaya karşı güvence altına alan “Karayolu Yolcu Taşımacılığı Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası” ile de sizin yanınızdayız.
Araç ve Kaza Başına Maddi Hasar Teminatı: Bu teminat, karşı tarafa verdiğiniz maddi zararları teminat altına almaktadır. Kusurlu olduğunuz bir kazada birden çok araç zarar gördüyse olay başı teminatı devreye girmektedir.
Kişi ve Kaza Başına Sağlık Giderleri Teminatı: Bu teminat karşı tarafa verdiğiniz bedeni zararları teminat altına almaktadır. Burada araçtaki kişi sayısı esas alındığından araç tipine göre teminatlar değişmektedir.
Kişi ve Kaza Başına Sakatlanma ve Ölüm Teminatı: Kaza sonucu bir kimsenin ölümüne yol açmanız halinde; ölenin defin masraflarıyla ölen kişinin geride kalanlarına manevi tazminat teminatı vermektedir. Sakatlanma teminatıysa, karşı tarafın kaza sonucu kısmen veya tamamen çalışamaz hale gelmesi sonucu meydana gelen zararları kapsamaktadır.
Trafik sigortası ile kasko birbirinden tamamen farklı riskleri teminat altına alan iki ayrı üründür. Trafik sigortası kaza durumunda karşı tarafın zararını karşılarken, kasko ise sizin zararınızı karşılar. Trafik sigortasını yaptırmak zorunludur, kasko ise isteğe bağlıdır.
- Belirlenen trafik sigortasını yaptırmayan sürücüler cezai yaptırımlarla karşılaşır.
- Trafik sigortasını zamanında yaptırmayan araç sahipleri, trafik sigortası basamağı “herhangi bir kaza yapmasa bile” sabit kalır ve poliçesinde indirim şansını kaybeder.
- Poliçenin yaptırılmaması veya yenilenmemesi halinde, gecikme yaşanan her ay için %5 oranında gecikme cezası uygulanır.
- Sigortası bulunmayan bir aracın trafik ekiplerince tespit edilmesi halinde, araç çekici yardımıyla otoparka götürülerek trafikten men edilir ve araç sahibi trafik sigortasını yaptırana kadar araç, otoparkta tutulur.
- Araç sahibi bu durumda, hem çekici ücretini hem de aracın otoparkta kaldığı gün kadar otopark ücreti ödemekle yükümlü olur.
TRAFİK SİGORTASI FİYAT TEKLİFİ ALIN
Sık Sorulan Sorular
Trafik Sigortası bir motorlu taşıtın kusurlu olarak üçüncü şahıslara verdiği zararları karşılar. Tazminat ile maddi zararların yanısıra, kazaya ilişkin tedavi giderleri ile zarar gören kişilerin sakat kalması veya hayatını kaybetmesi hallerinde kazada zarar görenin desteğinden mahrum kalanlara ödeme yapar. Destekten mahrumiyet tazminatı kazada hayatını kaybeden veya sakat kalan kişinin yaşına, gelirine göre değişiklik gösterir.
Kaza durumlarında karşı tarafın veya üçüncü kişilerin belli bir limit dahilinde hasar masraflarını karşılar. Kazaya sizin aracınız neden olmuş ve ortaya bir zarar çıkmışsa, masraflar sizin trafik sigortası poliçeniz tarafından ödenir. Aynı zamanda kamuya ait mallara vereceğiniz zararlar (elektrik direği, lamba vs.) ve üçüncü kişilere ait mallara vereceğiniz zararlar da (ev, dükkan vs.) sigorta kapsamındadır.
Kaza durumunda maddi hasarların yanı sıra bedeni zararlarda ortaya çıkabilir. Trafik sigortası ile bedeni hasarlar da teminat altındadır. Kişilerde meydana gelen yaralanmalar trafik sigortasının teminatı altındadır. Yaralılara yapılacak ilk yardım hizmetleri, muayeneler, tedaviler, ilaçlar gibi masraflar da trafik sigortası tarafından karşılanır. Trafik sigortası, kaza sırasında vefat edenlerin defin masraflarını öder. Artı olarak vefat edenlerin eğer bakmakla yükümlü olduğu kişiler var ise bu süreçte destek alamadıkları için onlarında zararlarını karşılanır. Kazada yaralanan kişilerin kısmi ya da süresiz çalışamaz duruma gelmesi halinde de trafik sigortası devreye girer. Kişinin ekonomik gelirinin kesilmesi ve baktığı kişilerin destekten yoksun kalması durumları güvence altındadır.
Kazada hatalı değilseniz ve buna rağmen karşı taraf sizin haksız olduğunuzu iddia edip dava açıyorsa, trafik sigortası savunma masraflarınızı da karşılar. Mahkeme ve avukatlık ücretleri, poliçeniz tarafından teminat altındadır.
Araç trafik sigortası fiyatları, araç türüne, trafik basamak koduna ve illere göre değişiklik gösterir. Her ay trafik sigortası tavan fiyatları Sigorta Bilgi Merkezi tarafından açıklanmaktadır. Sigorta şirketleri her ay belirlenen trafik sigortası tavan fiyatlarına göre trafik sigortası teklifi vermektedir. Üst sınır limit olacak şekilde sigorta şirketlerine göre fiyatlar değişebilmektedir.
Trafik sigortasının poliçe süresi 1 yıldır ve bu süre sonunda yenilenmelidir. Zorunlu trafik sigortası olmadan trafiğe çıkmanın yaptırımları ve para cezası olduğu için poliçe yenileme zamanını geçirmemek önemlidir.
Araç işletenleri sigorta sözleşmesini bitim tarihi itibariyle yenilemekle yükümlüdür. Araç işleteninin sigorta sözleşmesinin bitim tarihinden itibaren yenileme işlemini gerçekleştirmediği her 30 gün için müteakip sigorta sözleşmesinde prim, %50 ile sınırlı olmak üzere % 5 ilave edilerek hesaplanır. Ayrıca trafik zabıtasının ya da yetkililerin yapacağı kontrollerde aracınızın trafik sigortası bulunmadığı tespit edilirse, aracınız trafikten men edilir ve para cezası uygulanır.
Sigortalı arabanın hareket halinde olmadığı durumlarda, sebep olacağı zararlar karşılanmaz. Yani trafik sigortasının zarar masraflarını karşılaması için aracın trafiğe çıkmış ve seyir halinde olması gerekmektedir.
Zorunlu taşıt sigortası sadece karşı tarafın ve üçüncü şahısların maddi ve bedeni zararlarını karşılamak için kullanılabilir. Kazaya neden olan sigortalı araç sahibinin, kusurlu olması durumunda tazminat talepleri teminat kapsamında değildir, yani trafik sigortası kusurlu araç sahibinin tazminat istediği için ödeme yapmaz. Aynı zamanda eşi, çocukları ve birlikte yaşadığı kardeşlerinin zararları için de tazminat talepleri ödenmez.
Trafik sigortası kapsam dışı hallerden bir diğeri ise kaza sırasında sigortalı araçta zarar gören kişilerin eşyaları ile ilgilidir. Araçta zarar görenlerin bagaj gibi eşyaları dışında kalan mallararın zarar görmesi sonucu oluşabilecek talepler trafik sigortası kapsamı dışındadır. Aynı zamanda trafik sigortalı kişinin aracına, bu araç ile çekilen römorklara gelebilecek zararlar nedeniyle istenebilecek taleplerde karşılanmaz.
Trafik sigortası iptalini yasal kılan durumlardan biri sigorta süresi içerisinde değişikliklerin olmasıdır. Bu değişiklik hem sigortalıdan hem de sigorta şirketinden kaynaklı yaşanabilir. Önemli olan tarafların durumdan birbirini haberdar etmesidir.
Trafik sigortası iptalinin sıklıkla yaşandığı durumlar, araç değişimi veya aracın elden çıkarılmasıdır. Her 2 durumda da aracın ruhsat sahibi değişecektir. Trafik sigortası da ruhsat sahibi adına düzenleneceği için sigorta iptal edilmeli, yeni bir poliçe düzenlenmelidir. Aracın yeni sahibinin 10 gün içerisinde kendi adına hazırlanacak bir poliçe talebinde bulunması gerekir.
Trafik sigortası iptalinde yılın geri kalan günleri hesaplanarak içeride kalan paranızın iadesi gerçekleştirilir. Geri ödeme işleminiz, ödeme yöntemine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Eğer ödemenizi kredi kartı ile yaptıysanız, geri ödemeniz de kredi kartına yapılır.
İlk defa trafiğe çıkan sürücüler, trafik sigortası yaptırırken hasarsızlık kademesini ifade eden tarife basamakları arasından 4.kademeden başlatılır. Sigorta Bilgi Merkezinin internet sitesinde her ay güncellenen tavan fiyat listesi içerisinden 4.basamak fiyatlarını görebilirsiniz. Aracınızın türüne, hasarsızlık basamağına ve bağlı olduğu ile göre seçerek, ilk trafik sigortası priminizin tavan fiyat limitini öğrenilebilirsiniz. Örneğin araç türünüz otomobil ise ve hasar basamağınızı biliyorsanız araba sigortası için listeden tavan fiyatı bulabilirsiniz. En üst sınırı tavan fiyat olacak şekilde, sigorta şirketlerine göre primler değişebilmektedir.
Hasar tespiti için görevlendirilen eksper, aracın parça ve onarım masraflarının listesini rapor şeklinde diğer evraklarla birlikte ilgili sigorta şirketine gönderir. Yapılan incelemede parça ve onarım masrafları toplamının aracın kaza tarihindeki sigorta rayiç değerine ulaşması veya rayiç değerini geçmesi halinde araç tam hasarlı olarak kabul edilir. Aracın pert olması konusunda karşılıklı anlaşıldığı takdirde sigorta şirketi azami teminat limitini geçmemek koşuluyla aracın kaza tarihindeki sigorta rayiç bedelini belirler. Pert bedeli rayiç bedelden düştükten sonra kalan kısmı sigortalıya öder ve hasarlı araç da bu haliyle sigortalıya bırakılır. Pert olan aracın satışı ve yasal devir işlemleri tamamen sigortalının sorumluluğundadır.
Trafik sigortası ile Kasko arasında çok önemli bir fark bulunur. Trafik sigortası yaptırmanız zorunludur ve trafik sigortası olmadan trafiğe çıkmanız söz konusu değildir. Ancak kasko tamamen isteğe bağlı yaptırılır ve kasko yaptırmadan da trafiğe çıkmanız mümkündür.
Trafik sigortası hem kişinin hem de üçüncü kişilerin maddi hasarını karşılarken, kasko sadece sigortayı yaptıran kişinin hasarını karşılar. Ancak trafik sigortası yalnızca, trafikte yaşanan olaylarda devreye girerken, Kasko her daim aracınızı korur.
• T.C. Kimliği
• Araç ruhsatı
• Bazı durumlarda istenebilecek olan süresi tamamlanmış sigorta poliçeniz
Online teklif alırken, sizden istenen bilgileri girmeniz trafik sigortası satın almanız için yeterlidir.
Eğer araç sıfır olarak alındıysa, trafik sigortasının hemen yaptırılması zorunludur. İkinci el araçlarda ise satıştan sonra 15 gün içerisinde mutlaka yaptırılmalıdır.
Trafik sigortası, doğal afetler sonucunda aracınızda meydana gelebilecek olan zararı karşılamaz. Kendi aracınızın doğal afetler sonucu zarar masraflarının karşılanması kasko sigortası ile mümkündür.
Hazine Müsteşarlığı’nın belirlemiş olduğu prim iadesi için, hasarsızlık belgesi olması gerekir. Sigortalı olunan zaman, ödenen prim hesaplarken önem arz eder. Hasarlı olmayan araçların fazla ödemeleri belirlenerek, kişiye iade edilir.
Trafik sigortası bitiş tarihi ve poliçeye dair detaylar e-devletten “Trafik Poliçe ve Hasar Bilgileri Sorgulama” alanından öğrenilebilir.
Kazada kusurlu olan araç sahibinin trafik sigortası poliçesi, karşı tarafın araç değer kaybını karşılar. Yani kazada kusuru bulunmayan sürücünün aracı için oluşan değer kaybını karşılayacak taraf, kazaya neden olan sürücüdür. Bu nedenle araç değer kaybının karşılanması aşamasında trafik sigortası devreye girecektir.
Kaza nedeniyle araç değer kaybına uğrayan araç tek olmayabilir. Kazada sorumluluğu bulunan kişilerin aracında da değer kaybı meydana gelebilir. Ancak trafik sigortası tek bir kişinin araç değer kaybını karşılar, bu kişi kazada sorumluluğu bulunmayan veya sorumluluk oranı az olan kişidir. Kazaya neden olan kişilerin güvencesi ise kasko sigortası olacaktır.
Karayolları Motorlu Araçlar Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmelik çerçevesinde trafik sigortası primleri sigorta şirketlerince tavan fiyatı aşmama kaydıyla serbestçe tespit edilmektedir.
Diğer bir değişle her sigorta şirketi kendi aktüeryal çalışması neticesinde tarifesini oluşturmaktadır. Ancak sigorta şirketi tarafından aynı riske sahip araçlar ve/veya işletenler için akdedilen sigorta sözleşmelerinin aynı prim üzerinden düzenlenmesi esastır.
Trafik Sigortası, sadece üçüncü şahıslara verilen zararları karşılamakta olup kendi aracınızın hasarını ödemez, bunun için kasko sigortası yaptırmanız gerekir.
Trafik Sigortası manevi tazminat taleplerini karşılamaz.
Trafik sigortasında, basamak tarifesine göre hasarsızlık indirimi uygulanmaktadır. Araç sigorta süresi boyunca herhangi bir hasar almadıysa, sigorta yaptırırken indirim uygulanır.
Zorunlu trafik sigortasında, hasar ihbar süresi, kazanın gerçekleştiği tarihten itibaren beş gündür.